rydermpcase went to 0 concert

 
Nekteré unikáty ceského jazyka

Mnoho Americanu toho o Ceské republice mnoho neví. Nejspíš ví o tom, jak bývalo soucástí Ceskoslovenska a jak byl tento stát pokojne rozdelen na dnešní Ceskou republiku a Slovensko. Když se podíváte do jeho historie, uvidíte, že kdysi bylo soucástí Rakousko-Uherska, které se rozpadlo krátce po 1. svetové válce. Kdykoli toužíte oddelovací príspevek na jazyk, prejdete na tento web.


Ceština však byla zhruba staletí pred Rakousko-Uherskem, i když tehdy to byla stará ceština. Ceština má mnoho vlastností, které ji odlišují od jiných jazyku, dokonce i od tech ve stejné cásti Evropy .

Ceština mívala vysokou vzájemnou srozumitelnost se slovenštinou

To je zakoreneno v minulosti Ceskoslovenska a ve vztahu mezi cesky mluvícími a slovanskými mluvcími pred a po vytvorení Ceské republiky, Slovenska a Ceské republiky. Ceština a slovanština si snadno rozumeli, když existovalo Ceskoslovensko. Vzájemné porozumení však postupem casu upadalo, hlavne u mladších mluvcích . To muže být zpusobeno tím, že slovanský jazyk a ceští mluvcí nebyli tak tesne propojeni. Jsou však nejpodobnejšími jazyky v západoslovanské jazykové rodine, takže tvorí dialektové kontinuum.

Ceština se muže vyucovat na urcitých školách ve Spojených státech

V letech 1848 až 1914 došlo k vlne ceské imigrace do USA, behem níž se mnoho ceských pristehovalcu usadilo ve státech jako Nebraska, Texas a dokonce i Wisconsin. To v dnešní dobe stále pretrvává obrovský vliv ceštiny v oblastech, kde jí mluví potomci techto pristehovalcu. Ceští Americané mají radu ceských komunitních center, kde se mohou setkávat, ucit se a sdílet svou kulturu. V nekterých komunitách je ceština nabízena jako druhý jazyk spolu se španelštinou, francouzštinou a nemcinou. V roce 2009 jich bylo 70 500 Americané, kterí mluvili cesky.

Ceština má jeden z nejlepších fonematických pravopisu ze všech jazyku

Muže to znít jako lingvistické mumbo-jumbo. Ve skutecnosti se však jedná pouze o prohlášení, že symboly použité pro zvuky (pravopis jazyk odpovídají temto zvukum/fonémum. zvuky ceský jazyk korespondují s temito zvuky (fonémy). Anglictina je dobrým príkladem. Má pravopis, který není príliš fonematický . To ztežuje pro nerodilé mluvcí anglictiny naucit se její pravopis. Ceské znaky jsou mezi fonology dlouhodobe oblíbené, protože je lze použít k oznacení stejných nebo podobných zvuku v jiných jazycích.

Ceština má sedm gramatických prípadu

Gramatický pád je pro rodilé mluvcí anglictiny neco velmi cizího, ale ti, kdo mluví nemecky, rusky a mnoha dalšími jazyky, budou mít dobrou predstavu o tom, co to je. Ceština má 14 tvaru pro prídavná jména a další druhy slov. Vše záleží na gramatickém kontextu, ve kterém se používají. To znamená, že slovo "kocka" se bude menit podle toho, jak je použito veta (jako podmet, neprímá, predmet, sounáležitost atd.). Ceština má složité prípady systém, který muže být obtížne uchopitelný.